fredag 11 november 2011

Recept på bebismat

Jag lagar mat till Alfie en gång i veckan ungefär. Mycket, så det räcker till nästa gång. Jag brukar köra på ungefär samma grund på rotsaker och lök. Så varierar jag kyckling, nötfärs, lamm eller fisk. Örter varierar jag också beroende på vad som passar. Jag har alltid massa örter i frysen, men torkade går också bra. Just denna gång använde jag mig av kyckling och det blev en riktigt god höstgryta.


Här kommer receptet:

3 morötter
1 stor palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 kycklingfileér
1 dl gröna ärter
några kvistar rosmarin
lite dragon
ca 5 dl vatten
2 msk olja
lite svartpeppar

Stavmixer
Portionsburkar till frysning

Hacka morötter, palsternacka, lök och vitlök. Skär kycklingfileérna i mindre bitar. Lägg i alltsammans i en stor gryta eller wokpanna tillsammans med oljan. Häll på vatten så det nästan täcker och lägg i örterna och lite svartpeppar. Koka i en timme under lock så morötterna blir riktigt mjuka. Fiska upp de hårda örtkvistarna och häll i gröna ärter och vänta ett par minuter så de tinar. Mixa med stavmixer tills konsistensen är som din bebis önskar. Häll upp i portioner och låt svalna innan du fryser in. Så, till varje middag är det bara att ta fram en burk ur frysen, tina i micron och servera med en mosad potatis, ris eller pasta.


Med lamm har jag använt garam masala istället för örter. Med fisk har jag använt dill och citron. Med nötfärs kan man har i lite tomatpuré och oregano. En skvätt grädde är inte helt fel heller.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar